Monday, December 20, 2010

awal muharam dan musafir

masjid danau tok uban......penuh mesteri yg tersimpan...


masjid nilam puri (kg laut) dejavu setiapkali berada didalamnya.....dan mempunyai link yg kuat diantara mesjid demak (wali songo)

macam biasa...bila tiba awal muharam den berpakat dengan cfu ketua lanun untuk beriktiqaf dibeberapa masjid di negeri kelantan.......dan perancangan kami just ikut gerak....beberapa orang kenalan dan sahabat ....serta otai2 telah dihubungi terlebih dahulu seperti pak tam....nice72.....merah silu......dan beberapa orang lagi..... tapi last2 tinggal kami berdua je......tak pe lah dah 2 orang je yg Allah izin kami reda je....

dalam perancangan awal ada 2-3 orang yg akan ikut dan seperti yg dapat dirasakan akhirnya hanya den dan pak ketua lanun yg jadi pegi yg lainnya mungkin ada perkara penting tak dapat dielakkan......

agak menarik musafir kali ini........perjalanan seperti telah dilorong......kami meredah hujan lebat dan diberitakan beberapa kawasan di kelantan telah dinaiki air.......ikut pandangan makrifat ( dalam gambaran) ok je........so kami teruskan juga......sekiranya benar kawasan tersebut dinaiki air kami cuba plan B plak iaitu kearah kedah.....samaada gunung jerai atau makam merong mahawangsa.......jangan salah paham......tujuan kami nak pergi ni bukan nak pegi tengok makam atau kubur orang.......tujuan kami keluar dari rumah adalah niat untuk bermusafir........keluar dari keselesaan dan rutin hidup yg agak melenakan.......mana nak sama iktikaf dimasjid dengan tidur di hotel 3-5 bintang........jauh sangat tu.......pengisian dari perjalanan itu yg penting berbanding tujuan perjalanan......

yang best nya mesjid danau to uban penuh dengan jin2 islam......den tak nampak pun tapi kehadiran depa memang terasa amat kuat berbanding sahabat den tu memang ada kelebihan......dan yg paling istimewa malam tu kami bermuzakarah bab hal ketuhanan dan dipenuhi oleh jin2 muslim tersebut.......he he rezeki depa la dapat penceramah luar yg tak bertauliah..........

Wednesday, December 1, 2010

kesadaran

entahlah.......nak cerita lebih2 nanti orang kata riak....syirik...dan sebagainya......den bukan nak canang satu dunia......den hanya nak menaip...ikut mood....ikut gerak(bak kata merah silu) atau ikut flow je (bak kata ketualanun)....apa yang den nak tulis telah pun tertulis sebelum ini.....he he

mungkin hati den agak seronok sebab baru lepas minggu peperiksaan student den.......semua lulus belaka dan hampir separuh lulus cemerlang.......muka depa semua menggambarkan kepuasan dan kegembiraan.

entah kenapa hati den sekarang hampir kurang berperasaan atau perasan.......kurang mahu gembira....kurang mahu ceria....kurang mahu hiba dan hampir semuanya kurang........senang cerita mungkin ini yg den mahukan selama ini ......matikan kehendak dan kemahuan....mati perasaan sebelum mati yang sebenar.......

rentetetan yg berlaku telah membuka minda den selepas mencari bertahun2.......kegelanggang....kesekolah........... kegunung....kelaut.......ke hutan.......bertemu secara suri dengan guru2 tasauf.......yg belum sampai ke mekah je.....kalau ikut kata hamzah fansuri.......akhirnya ku bertemu Allah di rumah ku sendiri........itu pun masih lagi nak berkias.........seni sungguh perkataan orang2 ariff hingga sukar nak difahami oleh mereka yg tidak meneguk minuman ilmu tersebut........

den ada juga berkira2 dan berfikir........apa yg difahami mungkin belum sampai ke noktah sebenar.......tetapi apabila sudah faham sudah tidak ada persoalan dan keraguan.......kerana yg dicari juga yg mencari......he he

Sunday, October 31, 2010

trip ribut (mancen)



dah lama dah tak turun kelaut sejak bulan ramadan hinggalah baru2 ni ade satu group yg booking den untuk turun.......bila dah lama tak turun rasa teruja juga....macam baru nak turun....he he....setelah diamati dan direnung bila memikirkan trip tu dada ni asyik berdebar je...n gelisah......den pun heran juga kenapa ni walhal den bukan tak pernah turun kelaut......kalau takat selat mahang di kelang tu rasa pejam mata pun map dia ada dalam pala den ni......tetapi setiap kali direnung dalam makrifat (pikiran ler) setiap kali tu jugak dada berdebar2......den risau juga kalau2 ada perkara atau musibah yg menimpa semasa trip kali ini.....kalau ikut sense spiderman ni kire ada bahaya ler....ha ha ha dah macam cerita kartun la pulok.....
seperti yg dijanjikan tepat jam 7 petang hari jumaat 29 oct 2010 den sampaui di jeti pulau indah......dalam dok kemas2 barang punggah atas bot den tel nasha (customer dari seremban) bertanya khabar lokasi beliau samaada dah sampai mana....almaklum dia dari seremban nak mancing di port klang tak biasa jalan belah sini....
sibbaik den sampai dulu.....so tak de la kelangkabut sangat layan customer. dalam dok siap2 tu si nasha pun sampai dekat pukul lapan gak baru kami gerak........singgah di lubuk pertama sangkar tengah @ sangkar kelabu.......hasil tak memberangsangkan sangat walaupun sonar dah tunjuk banyak ikan......mungkin ikan sini kurang aktif disebabkan arusnya yg kurang.......dena bawak plak depa pi sangkat terangun den....sangkar hujung......sonar menunjukkan banyak ikan didasar....tapi kecik2 je......bagi den biar kecik janji gigit...jangan lopong je nanti pelanggan boring........pakej mancing ni bukan sessi tafakur berbayau.......depa tak nak suasana senyap......kalau bleh kene ada sessi kelangkabut setiap 5 minit.....tu yg payah tu.....dilubuk ni den menaikkan 2 ekor kerapu dan si nasha menaikkan 1 ekor merah...tak le baso sangat dalam saiz tapak tangan je tapi kecoh satu bot.......rupa2 si nasha ni memang biginner ........belum pernah dalam sejarah hidup gamaknya menaikkan ikan gred a walaupun saiz novice......
bila dah dekat pukul 1 pagi den ajak beralih ke sangkar hujung sg l;ima disini pagutannya kurang sangat dengan angin dan petir barat berselang seli.......den dah rasa angin sejut tiba.....cepat2 den pakai baju hujan dan suruh kengkawan nasha pakai sama........dekat 1/2 jam ribut pun sampai.......dengan hujan lebat dan angin memusing2 bot .....den buat steady je......almaklum bila dah pernah kene ribut kaw2 masa 1998 dulu dikuantan......ribut di pel klang ni cam geli2 je.......muka bebudak tyu dah pucat....tulah dah nasihat jangan turun depa nak jugak lantak ler.....janji ko bayau......bayau pun bukan cukup nak cover kos mancing......hanya lepas kos sewa dan minyak serta umpan je.....almaklum dah lama tak turun den pun kemaruk jugak.....bila ada customer ni lepas ler kos hobi den....he he
den bawak secara tenang bot ke arah pulau babi @ bagan pasir menghadap pulau ketam........lepak la jugak disitu dekat 2 jam.....masing2 buat cerita lawak dan pengalaman mancing dimana2.......den layan je ler auta depa.....almaklum layan customer ni kene ramah n apllykan semua skill n teknik komunikasi terbaik.......
dekat pukul 5 pagi depa ajak balik......sambil tu depa mintak singgah sangkar mana2 untuk beli ikan pada tokey sangkar,.......jenuh gak pusing kehulu kehilir panggil tokey satu pun tak respon.....last2 depa mintak balik ke jeti.......den pun tukang syok juga tak la lama sangat den basah kuyup kat laut ni......
perjalanan balik penuh dengan gerimis hujan dan anggin yg menghal;a kemuka....pedih gak mata bila terpaksa bukak mata beso2 sambil meredah hujan......kalau pakai goggle mana bleh sebab nak kene pasang wiper plak.......gelap2 pepagi buta jam 5 mana ada lampu tepi paya bakau nak balik kejeti........
sampai jeti lebih kurang jam 7 pagi........sinasya dan kengkawan tengok muka agak kepuasan juga dengan trip ni walaupun hasilnya kurang......umpan dekat 4 kilo kembung dan udang den serah cam tu je.....ye lah takkan nak kapor customer punya.......selang 2 hari sinasya telifon lagi ajak turun.......den pun buat la alasan dah penuh orang booking nak mengelakkan turun kelaut musim 2 tengkujuh ni......he he


Monday, October 4, 2010

dapat ilmu baru....


baru2 ni den ada berziarah kawan sekolah menengah dulu........dalam ramai2 tu ada yang boleh mentafsir karakter peribadi melalui tarikhlahir.......den pernah dengan bab2 ni masa masuk forum harmoni terutama bab metafizik.......mula2 malas nak layan juga te lah mende ni macam auta atau sekadar hiburan........tetapi bila den amati mende ni dia bukanlah seperti ramalan hanya guide atau memberi signal potensi diri.........den pun layan ler mamat ni jual minyak.....ahaks.......rupa2nya dalam ramai kawan dan kenalan yg masih kekal berhubung hingga kini mempunyai kecenderungan yg sama atau no 6 pada pangkal.....sebab ler masih serasi........dan hampir semua kiraannya tepat mengenai karekter isteri.....anak....malah adik beradik den........yg bestnya kita boleh tahu kecenderungan kita sepatutnya berniaga atau bekerja........dari ujud potensi dalaman kita boleh guide apa sepatutnya yg diarah untuk anak2 den nanti........
apa2 pun den masih beriqtikad dan percaya kepada kadaq dan kadar........dan tidak melampaui sesuatu sebelum terjadi.........kerana kita semua adalah dalam perancangannnya.........

Tuesday, September 28, 2010

kelebihan dan kekurangan


baru2 ni den berziarah ke rumah kakak di ampang.......kakak den ni ada lima orang anak dan salah seorangnya cacat otak sejak lahir kerana ada jangkitan kuman pada otaknya......sampai sekarang dia ni memang cakap merapu dan selalu layan diri sorang2........den dok perati dia ni dari kecik......kalau pergi majlis ada orang ramai siap ler......abih semua orang dia bantai salam......kengkadang abih semua orang dia bantai marah......kire memang ada short ler......


yang menabjubkan pada pemerhatian den ialah kengkadang dia bleh baca apa yg tersurat dan tersirat pada individu yg dia jumpa........ramai orang tak perasan kecuali emaknya dan saudara yg prihatin.......ade sekali tu dia renung den dalam2........matanya rasa begitu tajam........seolah2 melihat kedalam dimensi yg jauh........kemudian mengatakan pendapat pada pengalaman rohani.......gila macamana dia bleh tau apa diri batin yg kita dah buat.......apa pegangan dan perbuatan batin kita dia bleh tau........kalau geng2 tarikat atau hakikat jumpa mau dia jadikan guru murshid budak ni.....ha ha ....malah kalau kaki ekor atau geng2 carik harta karun mau dia tangkap budak ni buat puja atau jampi.......


perkara ni den tengok semakin kerap berlaku.......yg terbaru dia bleh tau keluarga siapa yang akan bergaduh.......siapa yang akan dapat projek.......boleh membuat ramalan jangka pendek.......membaca perbuatan batin (ibadat samaada sembahyang , zikir, puasa dsbgnya) individu.......ada kesalahan atau kesilapan samaada derhaka dengan ibu bapa, guru, makan rasuah........ikhlas membantu dsbgainya.......memang gila........dan budak ni istimewa.......arwah bapanya hanya seorang usahawan yg tidak berjaya meninggal disebabkan sakit jantung dan banyak hutang.........tetapi anaknya ini baru berusia sekitar belasan tahun sudah boleh mengesan getaran2 halus samaada dari gerak hati atau fikiran.........ye lah budak tak de dosa......fikirannya kosong.....hanya jasad dialam dunia tetapi nafsu dan fikiran bukan dialam dunia ini.........

kita sebagai manusia biasa ni mana mahu dilahirkan cacat samaada dari fizikal atau mental.......tetapi bila dilihat pada anak tadi.......kecacatannya hanya pada cacat mental tapi tidak pada spiritual.........kekuatan spiritualnya amat luar biasa........malah digeruni oleh imam2 yg terserempak oleh nya..........ha ha kalau tengah mengimamkan sembahyang pun dia boleh sound miqraj tak betul.......camana nak bersemuka......

mahasuci tuhan yg adil lagi bijaksana........dia menentukan siapa yg lebih dan kurang.....melebihkan dan mengurangkan mengikut keadilan rahmat dan kasihsayangnya........

Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya

di kesempatan ini saya sekeluarga mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin terhadap segala kekilafan dan kesilapan yg sengaja mahu pun tidak sepanjang perkenalan kita semua dialam siber maupun diluar sana dialam nyata.......halalkan segala mana2 yg telah dimakan dan minum dan mana2 yg telah dibelanja atau terlupa nak bayor.......salam sejahtera dari saya sekeluarga dihari lebaran ini.......... jemputlah datang kerumah kalau ada masa.......den tak dapat nak berjalan sangat almaklum mini tengah pantang.......suasana hari raya kali ini den rasa lain sangat sebab mungkin dilimpahkan Allah rezeki yg tak disangka2 dan memperolehi perasaan yg sangat luar biasa dihujung ramadan terutamanya diwaktu pagi.......den tak berani nak katakan lailatul qadar........tapi peristiwa tu benar2 istimewa.........alhamdulillah

http://www.youtube.com/watch?v=e3eWkKem-4U

Friday, August 27, 2010

dapat alamat (ilham)


lepas balik sembahyang jumaat dari masjid sungai serai den dapat alamat.......awas!!....signalnya amat kuat......lebih kurang cam ni lah.........bersiap untuk cuaca yg kurang baik atau bencana alam sebab kejadian ribut, banjir dan kemarau sudah berlaku dimana2 bermakna cuaca dunia sudah tidak menentu.........kemudian beberapa hari ini cuaca amat panas terik......ianya bukan berlaku secara kebetulan.......kalau terlalu panas alamat bumi ini akan dibasahi hujan luar biasa........itulah adat bumi hujung tanah ini........
cfu den pernah mengatakan bahawa alam ini berkata2 hanya kita sahaja yg tidak mengetahui perkataan mereka........den hanya nak ingatkan diri dan kengkawan .......persiapkan bahan bekal asas seperti makanan....ubat2....dan yg penting bahan ikhtiar hidup....sperti bahan bakar, bateri, lampu suluh, tali dsbagainya.......
harapnya angin itu bertiup kearah lain kerana bumi ini banyak barakah......bumi yg ramai para wali.....he he

Tuesday, August 3, 2010

geruh....

semalam den hampir kene kemalangan n saman.......adus napa plak ni ....den pikir mungkin ada banyak buat silap.....2 kejadian yg berlaku dalam masa tak sampai 4 jm bukan sesuatu kebetulan......
pukul 2 ptng den ajak student minum dekat kedai laksa di sg buloh......yer le tengahari nak makan perut kenyang lagi.......student plak masa tu bawak keretanya wira baru beli....bleh la test drive n rasa camana naik kereta baru......bila sampai dikedai nak parking payah plak....kene la tunggu ada satu teksi baru nak keluao.....nak parking jauh maleh nak jalan....nanti dah minum bila jalan nak sampai kereta bleh haus balik....he he
lepas minum2 student tadi dtart kereta dan terus potong buat u turn ke jalan kanan menghala ke sg buloh.......

Saturday, July 31, 2010

my idola

pertemuan antara syeikh siti jenar dengan wali songo.............best

http://www.youtube.com/watch?v=7RV9ToEoZgE&feature=related

m nasir....

http://www.youtube.com/watch?v=E9q172z88Iw

http://www.youtube.com/watch?v=MXIlO5l0Rq4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=UQATbeFP-OE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=l9Ql_LRD6tE&feature=related

lagu hati emas ni masa aku bebudak lagi....tak paham......apa maksud hati emas eh.....ada yg kata nak capai nafsu mutmainah....ha ha layan jer ler..........

lirik lagu sufi......
http://www.youtube.com/watch?v=-4e_NSdbfqQ

my idola

Friday, July 30, 2010

mimpi & masaalah wifi



mlm tadi mimpi plak......adus penuh misteri dan persoalan......mende ni semua nak kene rungkai dan dihuraikan ke dalam diri jugak.....agaknya napsu dah tak terkawal tu yg jadi mimpi bukan2......banyak babak sangat mlm tadi tapi yg den paling ingat ade satu mayat pompuan...separuh badan dah busuk separuh badan masih utuh....minta dimandikan dengan sempurna kerana katanya kerana mayatnya tidak dimandikan dgn sempurna.......adus den kata dlm hati....mana bleh den ni lelaki nak uruskan mayat pompuan.....terus mayat tu diam.....komdian plan2 den hadiahkan alfatihah untuk arwah......zup terus terjaga.......ish....sapa plak nak mintak tolong ni.......mungkin ahli keluarga den kot.....entah ler......banyak kiasan yg menjelma....kemungkinan mayat tu diri den sendiri yg dalam keadaan mengaibkan....aduh ampun ya tuhan.......


semenjak 2 menjak ni den kerap masuk cc...kadang petang kadang mlm.....apataknya jiran2 den semuanya dah upgread sistem wifi depa....sampai den tak leh nak crack paswoord depa pakai alpha linux ni......dgn sofware bactrack3 belum cukup kuat nak pecahkan keyword depa......walaupun replay dah collect sampai 1 000 000 iv.......kadang ada yg tukar sistem signal dari wep ke wpa atau wpa2.......he he den tak putus asa lepas ni den nak down load sofware2 yg power lagi untuk crack pasword mereka.......den bukan nak menceroboh sistem depa.....entah kengkadang saja rasa nak nguji ilmu it yg baru timbul ni...ha ha....nanti masa raya den mintak ler halal mana2 signal wifi yg den dah terpakai.......he he

UJIAN HIDUP




lama rasanya aku tak dapat update blog ni....mungkin sibuk.....ha ha sibuk layan facebook......sembang ngan kengkawan lama terutama zaman sekolah......ada yg hampir 20 thun tak jumpa n bersapa....ada sorang tu namanya sabariah.....yg aku ingat dia duduk kerusi bersebelahan aku masa dari darjah 4 hingga darjah 6.....orangnya beso gemuk.....garang plak tu...ye lah pengawas....aku maleh betul duduk sebelah dia....tapi oleh kerana aku ni jenis lemah pelajaran matemetik....cikgu kelas (aku lupa nama) arahkan si sabariah duduk dgn aku...bayang ler selama 3 tahun dia duduk sebelah...ajar aku matemetik sambil tangan dia tak henti2 cubit bahu......apataknya cikgu bagi lesen beso pada dia untuk ajar aku sampai dapat apa jugak pelajaran baru dlm matemetik.........satu pengalaman mengerikan sepanjang sesi persekolahan waktu tu.......tapi bila jumpa balik dalam FB bleh dia kata rindu plak....giler.....setiapkali aku teringat muka dia jadi fobia dengan gambaran sekolah rendah........ macam terasa lagi sampai sekarang bisa cubitan tu.......ha ha ha



dlm seminggu ni setiap hari aku berulang alik pi cheras tolong jaga orang tua yg uzur.......kalau tak gerak pagi aku gerak petang n balik mlm atau pepagi.......siang ingat bleh ler tido sebab aku dah apply cuti seminggu untuk tujuan tersebut........almaklum bila dah balik pagi2 pening pala...camana nak masuk klas kalau tengah mamai.....buatnya ada student tanya bukan2 mula la aku naik angin.......walhal tu dah kewajipan kena sampaikan......so sebelum aku tuang atau ponteng tido waktu kerja baik aku amik cuti....senang tak de sesapa nak enquairy bab keje aku.....



dlm minggu ni jugak aku diberi ujian......ujian dengan satu perasaan resah dan gelisah.......ujian yg menguji sejauh mana aku mengawal ego diri ..........dengan kata mudah ujian NAFSU.......aku tak kata ujian cinta kerana sebelum ni aku pernah menyatakan pada diri bahawa cinta aku hanya kepadanya sahaja........bukan selain darinya.......perjanjian cinta ku bukan kepada makhluk..........dan aku diuji dengan keyakinan itu........alam tersebut telah cuba untuk menguasai diri ini.....ianya lebih hebat dari sebarang tujahan atau ancaman senjata malah ejekan atau hilaian hantu serta ngauman binatang buas.....malah antara ujian2 tersebut pernah aku lalui sepanjang perjalanan hidup.....diancam bunuh......diancam gelora taufan dan ribut ditengah lautan....diancam hilaian gelak ketawa hantu2 berkeliaran malah pernah berada diambang maut.........tetapi ujian ini agak hebat..........agaknya inilah ujian yg ramai orang tumbang kerananya.....mungkin aku pernah terlepas cakap pada kengkawan yg sibuk dengan dunia percintaan......sebelum ini aku pernah memandang sinis kengkawan yg tersenyum simpul bersms ditengah malam tanpa memperduli kawan dikeliling.....kali ini giliran aku......dan rasakan kembali ego diri.......dimana kutukan2 dan perli aku dulu pada kengkawan..........dan aku pasrah dengan ketentu itu.......atas nasihat seorang sahabat.....ikut flow je.....semuanya telah tersurat ..........beliau ada juga bagi signal dan amaran tentang perkara tersebut........dan dalam gerak rasa pun dah boleh mengagak....bahawa ini adalah mainan perasaan........ye mainan perasaan .........dan permianan ini entah bila akan berakhir............senang untuk disebut tetapi sukar untuk ditanggani........dan aku begitu takut melupakannya saat lalai dengan keasyikan aura ciptaannya..........dan aku diuji dengan kenyataan dan keyakinan dalam diri.............Ya Allah tolong lah hamba mu ini yg belum dapat menguasai sepenuh nafsunya........yg belum benar2 dapat mengenali dirinya .............yg mungkin belum benar2 ikhlas dalam menuju kepada mu.....hanya kepadamu aku bermohon dan hanya kepadamu aku mohon pertolongan.......... permudahkanlah ujian yg kau berikan ini dan kurniakanlah aku kemenangan hakiki dan yg kau redai......amin(ayat bukan main....he he)

masa ujian

lama rasanya aku tak dapat update blog ni....mungkin sibuk.....ha ha sibuk layan facebook......sembang ngan kengkawan lama terutama zaman sekolah......ada yg hampir 20 thun tak jumpa n bersapa....ada sorang tu namanya sabariah.....yg aku ingat dia duduk kerusi bersebelahan aku masa dari darjah 4 hingga darjah 6.....orangnya beso gemuk.....garang plak tu...ye lah pengawas....aku maleh betul duduk sebelah dia....tapi oleh kerana aku ni jenis lemah pelajaran matemetik....cikgu kelas (aku lupa nama) arahkan si sabariah duduk dgn aku...bayang ler selama 3 tahun dia duduk sebelah...ajar aku matemetik sambil tangan dia tak henti2 cubit bahu......apataknya cikgu bagi lesen beso pada dia untuk ajar aku sampai dapat apa jugak pelajaran baru dlm matemetik.........satu pengalaman mengerikan sepanjang sesi persekolahan waktu tu.......tapi bila jumpa balik dalam FB bleh dia kata rindu plak....giler.....setiapkali aku teringat muka dia jadi fobia dengan gambaran sekolah rendah........ macam terasa lagi sampai sekarang bisa cubitan tu.......ha ha ha


dlm seminggu ni setiap hari aku berulang alik pi cheras tolong jaga orang tua yg uzur.......kalau tak gerak pagi aku gerak petang n balik mlm atau pepagi.......siang ingat bleh ler tido sebab aku dah apply cuti seminggu untuk tujuan tersebut........almaklum bila dah balik pagi2 pening pala...camana nak masuk klas kalau tengah mamai.....buatnya ada student tanya bukan2 mula la aku naik angin.......walhal tu dah kewajipan kena sampaikan......so sebelum aku tuang atau ponteng tido waktu kerja baik aku amik cuti....senang tak de sesapa nak enquairy bab keje aku.....


dlm minggu ni jugak aku diberi ujian......ujian dengan satu perasaan resah dan gelisah.......ujian yg menguji sejauh mana aku mengawal ego diri ..........dengan kata mudah ujian diantara perempuan dan lelaki.......aku tak kata ujian cinta kerana sebelum ni aku pernah menyatakan pada diri bahawa cinta aku hanya kepadanya sahaja........bukan selain darinya.......


Monday, July 19, 2010

Peningkatan Tahap SKM


minggu ni aku sibuk betul....bukan disebabkan oleh kerja hakiki tetapi lebih kepada persiapan untuk peningkatan tahap 3,4 dan lima dari pengiktirafan skm pengajar.......

bagi aku ini semua kerja gila......ye lah.....maksud aku kerja gila dimana cara perlaksanaan sistem yg terlalu mementingkan on paper dari kehendak kerja amali......contohnya seorang yg akan menjadi guru silat hanya perlu mendapat tandatangan dgn mana2 pertubuhan untuk menjadi guru pelatih silat tersebut tanpa memahirkan diri dengan langkah2 silatnya.......memang kerja gila.....tetapi apa nak buat....sistem ni telah diluluskan oleh jabatan pembangunan vokasional Malaysia........atas arahan mentri yang bangang yg hanya naik oleh janji2 pilihan raya dan diundi oleh penyokong yg senang ditipu oleh janji manis........kemudian dicadangkan sistem ini oleh juak2 yg berkepentingan hingga menyebabkan sistem ini hampir menghancurkan tahap kemahiran dinegara ini.....ini pendapat aku......kalau tak percaya cuba tengok negara kita telah tertinggal jauh berbanding tahap kemahiran negara2 asean yg lain terutama Thailand dan Filipina.......kenapa?.......lihat sahaja calon2 peserta yg bertanding.....dikejohanan kemahiran peringkat dunia....kita jauh tertinggal........

mungkin pemikiran aku ni cara pemikiran ortodok atau lama.......atau cara old scool ........tetapi dengan melacurkan sistem pengiktirafan kemahiran dengan diganti dengan sistem cop sana cop sini boleh menyebabkan calon itu dianggap mempunyai level yg tinggi.......ni memang kerja gila......kesian aku.......masih tidak dapat menyesuaikan diri dengan sistem yg telah dipersetujui oleh kabinet, negara, pakar2....kemungkinan pendapat seluruh dunia........he he

Thursday, July 8, 2010

Monday, July 5, 2010

trip kengkawan perhebat

setelah menjalankan sesi promosi dan perang saraf yang hebat....disamping menggunakan kaedah pujuk n rajuk....akhirnya tercapai juga impian membawa kengkawan pada trip sabtu lepas bersamaan 3 hb jun 2010.....

macam biasa kalau turun laut pepagi jam 5 aku dah bangun.....siap2 mandi dan sbgnya.....sib baik bebarang dah bawa masuk mlm tadi so.....tak de la apa2 nak kelangkabut....oleh kerana processor otak aku ni jenis slow bila bangun pagi entah camana tertinggal baju n tuala mandi sebab cadang nak tido kat sana ye ler kene 2 trip bawak ......sabtu dan ahad...kalu balik berapa dah belanja......kalu tido dlm keta jimat skit duit tol dan minyak......nak ok lagi mau cari orang kelang (buat mini) tak payah balik dah memang nak mancing je le kat kelang tu...he he he....

bila sampai rafe plak bagi bot kecik.....21 kaki je......aku pun buat selamba je ler.....kasi muat jugak.....6 orang termasuk aku tekong dah jadi 7....adui macam pati jugak ....he he oleh kerana trip kali ni tak bertujuan untuk mencari untung.....maka aku sponser depa semua makan minum sepanjang aktiviti memancing termasuk sarapan pagi......minum air (1 kotak beso mineral) nasik lemak....roti gardinia 2 bungkus...jajan....ikan tuna sardin 3 tin dan air coke beso 2 botol......kalu termasuk umpan mau dekat 200 hinggit gak tu.....tak pe la janji depa puas....

pagi tu ombak agak kasar jugak....spot pertama kami parking dekat sangkar 2.....hanya ikan gelama yg membuka tirai.....tak sampai 5 minit aku terus beralih di sangkar tengah.....(kelabu)....bila arus bertambah laju aku bawak plak depa lalu menyusur tepi sangkar hingga sonar aku berbunyi seperti banyak ikan......lepas pusing 2-3 x aku amik keputusan untuk berhenti di hujung sebuah sangkar betul2 tepi paya bakau....disini kami berpesta kaci dan tuka berskala 1/2 - 1 kilo ......masing2 dah star usik mengusik dan bergurau senda......

spot paling baik ialah sangkar hujung....disini majidul membuka tirai dgn ikan merah dekat 1 kilo....kemudian bila kene halau dek apek cina tu aku terpaksa parking dibelah kanan sangkar memandangkan jaring nelayan baru je diaangkat....apa lagi kami pun berpesta ler......ikan merah berselang seli kerapu dekat 1/2 - 1 kg begitu galak makan malah strike hampir 2 pancing sekali.....aku ni yg juga merangkap jurucamera @ tekong @ promosi @ tukang sorak...he he cuba menjalankan kerja dgn sebaik mungkin.......

jam 7 kami balik ke pangkalan dan sebelum itu aku bawak depa meronda depan north port sambil celok2 celah kapal......semuanya tersenyum riang dan berpuas hati dgn trip.......

alhamdulillah ......

tetapi agak malang sebab hari ahadnya aku bawa customer hj maluri plak.......bot hj sukar sekali nak dikendali.... dengan hujan lebat hari ahad tu menyebabkan aku menggigil kesejukan ......member yg aku bawak tu dapat ler senangin 2 ekor berumpankan selar fresh.....1 eko kerapu di pancang 3 dan aku hanya menaikkan ghemang beso 3 jari....he he

mlm tu hj blanja makan di restoren sambil kami bincang2 untuk jadi syare patner.....aku memang berat hati sebab syare2 ni payah skit....kita susah nak buat keputusan sorang.....aku ni plak jenis tak suka dikongkong......nanti lah aji saya bincang dgn mini dulu......alasan aku je tu he he

Monday, June 28, 2010

Trip pancing bersama cfu kuntau tekpi

baru2 ni (sabtu mlm) den pi mancing ngan cfu tasik puteri cikgu fazli n cikgu ramli the group......perancangan asal hanya 7 orang sahaja ....iaitu cikgu fazli, c ramli dan 5 orang kawan....entah macamana tiba2 jadi 9 pulak....ah sudah.... bot den ni muat 7 orang je ....bila masuk 9 orang campur den dah jadi 10....abih camano?......hamtam sajalah.....

seperti yg dijanjikan tepat jam 7.30 petang group depa sampai....siap ade mamat dari acheh lagi baru sampai....ni mesti kawan c fazli ni bisik hati den......dengan bot 24 kaki kami berhimpit2 cuba memuatkan diri atas bot tu......den pada mulanya cuak juga nak bawa tetapi dengan kehadiran cikgu fazli yg dah lama bekerja di sekitar north port dulu dan semangatnya yg membara membuatkan hati den reda jugak.....puas jugak baca jampi serapah penguat semangat.....betul2 macam bawak pati.....ha ha ha

lubuk pertama kami berlabuh dihadapan paya bakau bertentang dengan pelabuhan barat......arus agak kurang waktu tu dan den tau arus disini memang tidak laju berbanding di pelabuhan barat....disebabkan dasarnya yg dalam dan agak sempit......dilubuk ini kami hanya menaikkan gelama bersaiz 2 jari dan ada satu henjutan yg kasar dan tetrus memutuskan tali 30 lb seorang pemancing.....bila den chek rupa2nya drag dia bagi ketat abih....sebab ler putus......kompom beginner ni....getus hati den

selepas jam 12 den ajak depa berpindah ke sangkar p ketam....disini hujan dan agir ribut barat mula bertiup....nak tak nak terpaksa berlindung di balik pulau babi a.k bagan pulau ketam....duduk la jugak kat situ dalam 2-3 jam kami terpaksa patah balik di kuala selat kelang....bila gerutan sedikit kami berpatah balik ke sangkar p ketam....sangkar E.....sepanjang perjalanan ombak kasar dan menggulung.....den terpaksa kawal bot sebaik mungkin...manataknya den bawak bot mengiring alun......tak kene gaya kalau ombak gulung mau karam semua.....bila den buat muka selamba....yg lain pun senyap......samaada depa comfident dengan den atau depa pun kecut perut.....sebenonya den dah abih kecut dah tinggal lagi bila jarak dah dekat 100m tu yg den lega skit........

bila sampai di sangkar E....den sangkut sauh kait di hujung sangkar....disini kami berpesta duri sebeso lengan dan peha....1-2 kilo selama hampir 2 jam....den berjaya menaikkan pari dekat 4 kg dengan henjutan yg betul2 rakus....almaklum air pasang besar dengan beza 1.1m - 4.8m......

pagi tu den hantar depa dengan iiringan doa syukur dan terpaksa membawa satu l;agi group dari rawang hingga menjelang mlm.....letih memang letih tapi hati den pueh......puas sebab trip mancing yg berjaya dan mendapat hasil upah yg agak memuaskan.......

esok den cadang nak melawat orang tua plak......sibuk mancing ni bleh menyebabkan den tak dapat nak jumpa depa waktu cuti........dan minggu ni den lega sebab ops 5S dah selesai....yahoooo.......

Wednesday, June 23, 2010

elergi ubat


baru ni den kene batuk......lama la jugak.....tak kebah2 ....macam2 ikhtiar sendiri.....pekena air coke....minum jus mengkudu.....minum air kelapa .....last2 pi klinik gak....doktor bagi ler antibiotik baxtrim......ingat maleh nak makan ubat antibiotik ni sebab orang kata tak bagus....lama2 bleh menyebabkan antibodi lemah.....bila batuk tak kebah2 terpaksa la makan jugak.......makan dalam pkl 2 ptg .....pukul 5 tu dah mula bengkak bibir.....dia jadi tebal macam negro plak.....kengkawan tempat keje dah bantai gelak......ade plak yg cakap seksi....giler...kita dalam pedih2 tu dia bantai ketawa.....sebelum ni den pernah ketawakan member sebab bengkak bibir jugak...makan baxtrim jugak....tapi dia terus masuk hospital lepas tu.......jadi sebelum terlambat den pi cari air kelapa di tepi jalan......tak payah air batu bebagai......minum sampai habih sebiji.....sementara nak tengok kesannnya den lepak2 dulu dalam cc.....ader ler dalam 1 jam......tengok bengkak bibir tu tak nak menyusut jugak......adus kene pi klinik ari tu sebab nak tau apa masaalah den ni.......masa jumpa doc dia bagi tau biasanya baxtrim ni bagus untuk pesakit batuk n selsema tak tau plak den ni alergi ubat ni....n dia pesan dilain kali kene ingat nama ubat ni bila dapat rawatan dimana2......dia bagi pulak antibiotik jenis amox.....macam perkataan amuk pulak......bila makan tak de masaalah....tinggal lagi bibir atas ni lambat plak susut bengkaknya......sib baik mini dok puji bibir nampak lebih seksi....he he he

Sunday, June 20, 2010

Saturday, June 19, 2010

berita sedih

baru-baru ni dapat berita kematian seorang kawan........siapa sangka dalam usia yg terlalu muda dia pergi meninggalkan kita.......bak kata orang daun muda kadang kala gugur juga.......alfatihah untuk sahabat ku nadmin @ kurma jalis @ kj...juga pengikut setia blog aku ni......

Friday, June 11, 2010

Dilema catatan xpdc kemboja

dah lama aku tak update catatan xpdc ke kemboja......bukan aku tak nak update tetapi setiap kali aku nak menaip setiap kali itulah hati aku macam resah dan ade seuatu yang menghalang jari2 ni untuk meneruskan kerjanya.....kenapa?...mengapa.....apa yg menghalang.....macam2 bentak hati ku memberi alasan.

apabila idea2 menarik hendak dimasukkan aku akan tergambar memory yang tidak berapa baik pada pandangan peribadi terhadap kengkawan.......catatan2 ini aku rasa perlu dimasukkan juga untuk kita sama2 ambil iktibar bukan untuk ikut...kalau dah terikut dan tak ada daya kuasa nak menghalang .....benci dalam hati dah dianggap selemah2 iman.....agaknya aku kategori yg tu kot....dan yg paling ditakuti silap2 dah tak de......astagfirullahalazim.....

aku serba salah...nak ceritakan takut terbuka aib orang....cerita plak macam aku ni baik sangat......kg kalu cerita nak tapis ke tidak....tak tapis kg dah jadi macam xxl 18g.....semuanya menjadi perbahasan dalam diri.......masing2 dengan alasan dan fakta....walhal aku dok berbahas dalam kotak pemikiran dan hati yang sama.....tetapi aku benar2 buntu untuk menghasilkan keputusan yg terbaik atau cara yg sebaiknya sebelum aku tulis pada dada blog ni.....blog ni dikongsi oleh ramai orang.......tak pasal2 jadi fitnah....orang nak fitnah aku tak de hal....tapi kalu dah masuk orang lain....silap gaya aku plak yg share dosa......dosa sendiri pun payah nak tanggung apatah lagi dosa orang lain......adus.....

aku mencari2 jugak rentak untuk memulakan catatan tu....setelah diamati dan direnung....rasanya mungkin lepas bulan 8 baru aku bleh update dikeranakan kesibukan aku melayan student n customer yg tak henti2.......alhamdulillah rezeki kali ni mudah plak.......syukur....dan aku berharap syukur ini dipanjangkan Allah walaupun kurang dapat rezeki....amin

dalam minggu ni sebenarnya aku memang sibuk sangat.....dengan kursus di hotel citrus jalan raja laut (cow kit) bagi pembangunan COS atau module oleh pihak latihan. selama 3 hari jugak. dapat le berjamu mata melihat geng2 arab lubnan yang juga berkursus disitu yg ditaja oleh kerajaan malaysia. Memang perempuan2 mereka cantik luarbiasa......tinggi lampai.....hidung mancung dengan alis mata yg tebal......bentuk badan yg memang cukup menawan dan segala macam perkataan yg cantik ler.....termasukler kengkawan perempuan yg berkursus sama mengakui kecantikan rupa paras minah2 arab ni........tapi.......he he secantik2 arab ni kalu dah tua lain lak jadinya.......dia jadi macam gemuk pendek la pulok....ha ha ha.....dan mengikut kata member yg pernah berkhidmat sebagai nurse dibelah negara teluk.....lebih baik cari orang melayu jugak.......kalu tidak nyesal je.......he he bab tu korang tanya la sendiri kenapa bila cari pasangan ni cari yg sama bangsa......senang....esok lusa tak banyak masaalah......(pengalaman hidup yg singkat ni mengajar agar jangan rambang mata dan segala rambang2 yg lain....keh keh keh)


Friday, May 28, 2010

pokok mangga


pokok mangga depan rumah aku ni...sekarang berbuah dengan lebat betul....menjadi kegairahan jiran tetangga dan siapa juga yg terpandang.....seperti melihat anak dara berkemban....siapa yg tak terliur dengan buahnya yg terjuntai sampai ke tanah......kengkadang masak ranum berwarna kuning keemasan......masaalahnya setiap kali lori sampah masuk....bini aku terpaksa tercegat dan tercongok di depan pokok tersebut semata-mata untuk mengawasi pergerakan mamat2 indon tu dari mengambil buah yang belum masak lagi pun.......kemaruk ler tu....apa la salah mintak barang 2-3 biji....ini tidak pantang lepe skit....dia kaut satu tandan.....dah ler tu muda2 plak tu......aku bukan apa kadang pikir pokok pun ada perasaan...kalu dikait muda2 takut dia merajuk plak.......kene la tunggu masak separuh lepas tu petik ler.....
pokok ni dikatakan benih dari kg pandan.....asalnya mak aku ngidam nak makan buah mangga yg masih ada daun lagi....masa tu ngandungkan aku ler tu......dan benih ni dah banyak berjasa waktu duduk rumah stinggan kg pandan dari era 70 an ...kem udian benih tu dibawa kekepung......ampang dan sekarang ditanam di kundang.......seperti sireh pulang ke ganggang......dan ia mula berjasa kembali....takat ni jiran kiri kanan dah rasa penangan manis buah ni....aku cadang lepas ni nak tanam depan taman permainan....orang lain atau bebudak nak berebut lantak ler...jangan berebut yg depan rumah aku ni udah....he he

Wednesday, May 26, 2010


semalam studen aku lulus cemerlang tahap 1 skm......lepas abis berhempas pulas selama 2 minggu menyiapkan fail portfolio....last2 ppl cakap depa semua ok...lega....lepas satu beban....nak ngadap satu beban lagi plak.....skm tahap 2....adoi......

Monday, May 24, 2010

pakai sonar plak

minggu lepas dalam dok berkira2 ni aku sambau jugak fish finder (sonar ikan) jenis eagle cuda 168 2hand je dari sorang student aku dari port dickson......mula2 memang ada masaalah sebab wiring dia putus dalam proses nak tanggalkan dari badan bot....lepas aku soldering balik baru boleh pakai itu pun setelah jenuh download manual dia dari internet......sudah tu tak boleh pakai auto...kene adjust cara manual.......buat petama kali aku test kat tasik kundang ......pagi aku suluh....petang tu aku try tak sampai 2 minit umpan cacing aku kene tarik dengan ikan peacock bass beso 2 tapak tangan....ade le dalam 3 ekor....ingat lepas ni kalu dapat trip nak bawak pi p ketam.....cantek gak......he he


Sunday, May 9, 2010

trip malam yang bangau


memang bangau.....sebab banyak termenung dari mancing.......harapan dan doa orang kata setinggi gunung tapi hasil yg dapat serendah tanah pamah.....nak buat camana dah tu je rezeki yg Allah nak bagi.....bagi banyak2 takut jadi riak pulak......sekali sekala lopong ler......lopong2 pun aku dapat 2 merah dan 1 tetanda beso tapak tangan ....customer plak naikkan pari dekat 2 kilo n mayong 2 ekor.....habis semua sangkar aku redah....spot paling baik sangkar labu lemak......

Friday, May 7, 2010

demam

dah 2 hari family den domam....ke 4 anak den termasuk dengan isteri...semua demam kecuali den.....almaklum balik dari gunung ledang.....mungkin den tak kene udara tercemar diatas jadi terselamat lah den....dicampur plak dengan minum air gunung ledang yang segar dan mempunyai kandungan mineral baik untuk kesihatan.......den ada la bawak dekat 2 liter untuk bagi2 ngan mak dan adik beradik yang kurang sihat.......bila anak2 den plak yang tumbang terpaksa lah den tawarkan dulu demam depa.......dah 2 kali den bagi air tu disertakan dengan surah alfatihah dan selawat nabi 3 X........demam depa belum jugak kebah.....den dah nak cuak juga......sebab sorang tu dah 2 kali pegi klinik ambik gas......tapi camana pun den yakin depa bleh sihat.......ikhtiar dengan klinik dan air gunung berserta doa .....apa lagi yang den boleh buat? berserah padanya.......sambil2 tu den diagnose juga kenapa anak2 satu family demam......den tanya wife kemana dia bawak anak2 masa den daki gunung......dia khabo pergi kl central....bawak anak jalan2 naik komuter......den syak depa kene masa menggunakan pengangkutan awam terutama komuter atau kawasan tertutup di kl central......berapa ramai mat bangla..indon...dan orang ramai yg berulang alik balik kerja menggunkan komuter dari rawang ke kl......so kemungkinan depa dapat jangkitan tu masa naik komuter.......apa yg den kene buat ialah cuba kawal demam dan batuk depa jangan sampai teruk....kalau dah berlarutan sampai seminggu terpaksalah den bawak pi hospital....lagi ler seriau sebab masa ni den terlalu sibuk dengan hal nak siapkan portfolio student sebab nak diaudit 2 minggu lagi.....aduhai

Monday, May 3, 2010

bertapa @ berkhalwat @ bersuluk

baru2 ni den pi joint satu group silat untuk bertapa di gua gunung ledang.......
banyak kenangan yang dapat...insyaalah satu hari den ulaskan nanti.....kerana waktu ni suara hati begitu berat untuk diluahkan.......seperti ada satu amanah yg perlu dijaga...takut2 terkeluar sesuatu tanpa disengaja......ok lah

Friday, April 30, 2010

plagiat

hari ni merupakan hari yang menguji kewarasan dan kesabaran hati......apataknya.....hampir semua soalan aku dicuri dan diplagiat (copy n paste) dan dipresentkan atas nama member sebelah.......bukan tu sahaja soalan ptk lama aku tu ditiru bulat2 tanpa minta izin dan diluar pengetahuan untuk dihantar kepada panel pemurnian ptk.......kemudian bila masa present dia memberi seribu alasan untuk tidak hadir konon2nya sibuk dengan persiapan 5s.....tak pasal2 aku plak kene panggil untuk murnikan......mula2 aku ingat kene soal pasal soalan aku ....last2 bila perhatikan betul2 rupa2nya soalan yg dimurnikan adalah soalan lama aku dan segala kesalahan diletakkan atas aku.....kemudian panel menuduh aku copy n paste soalan lama ....memang la copy n paste sebab bukan aku yg buat....member tu yg tiru dan declare dia yg buat....yg baculnya kenapa dia tak hadir masa sessi pemurnian kenapa panggil aku.........astagfirullah alazim......memang zalim betul kawan ni.......aku dah lama kenal dengan member ni........memang jenis makan kawan......tapi nak buat macamana allah dah letakkan aku duduk satu opis dengan dia......dulu plak berkongsi pc....segala maklumat dan keje aku dia bleh tengok dan baca......

yg bangangnya bos aku yg gemok gedempol tu........tak tahu nak membezakan org buat keje dengan kaki bodek n ampu.......macamana punya hujah...mati2 dia pertahannkan member aku ni.......walhal aku tau sangat member aku ni pandai belakon je....keje ?.......dia suka menngunakan orang lain demi kepentingan peribadi.....lantak lah......kalau dah tu cara hidup dia...nak buat camana takkan kita nak dakwah plak.......sapa aku yg jadi orang kebencian bos nak tegur?.......

yg aku risau ialah member aku ni sekarang bertanding untuk jadi ketua pemuda umno ditempatnya........apa lah nak jadi pada pemimpin persatuan yg mendakwa memperjuangkan bangsa ni kalau kalangan pemimpinnya dipenuhi oleh mereka2 yg hanya mementingkan perut sendiri dari orang ramai?.......

camana pun aku cuba kawal diri......hidup didunia ni kene banyak sabar.....kene ingat Allah banyak2....semua ni ada hikmah........hari ni orang curi mende aku mungkin dulu aku ade curi barang orang....so kene redo lah.........apa hak aku.......aku tak de hak....semua ni Allah punyer.......dia nak amik ke dia nak plagiat.....giatmara.....terpulanglah padanya sebagaimana hendak dilakukan.......aku hanya mohon kepadanya agar jangan terlupa dan terlena dari resam hidup yang bergitu banyak liku-liku ini ........

Monday, April 26, 2010

trip kecundang

24 jam aku mancing dari jam 7 pagi hari sabtu 24 hb april sampai ler 8 pagi hari ahad 25 hb april .......kecewa sungguh kecewa.......sib baik customer tak merungut....tapi hati aku tak pueh.....manataknya dah puas beralih kesana kesini.....ikan payah nak menggigit umpan......airnya pula kurang berarus terutama di sangkar sg lima dari pagi hingga ke petang......macam2 umpan yg digunakan ikan payah nak menggigit....nak dapat gelama 2 jari pun payah....malah aku terpaksa mencari ke lubuk unjam kak minah dihujung muara bagan pulau ketam hingga ke sangkar huju8ng jeti pulau ketam......minyak pulak kedarah sampai 200 ringgit....adoi.....
tokey bot plak bagi enjin 75 hp yang kedarah minyak macam gajah minum air pepsi je........kalau laju tak pe ini semput semacam........pancingan paling cantik punpada belah siang ikan merah beso tapak tangan di sangkar no 2.......
yang kelakarnya naik saja kedarat aku ambil customer lain plak ...en fuad dari rawang dah stanby dijeti cendayu.....dia sampai lebih kurang pkl 7 ptng...aku plak sampai dijeti jam 8 mlm....adus...kemudian bergegas beli minyak dan umpan......si rafe plak charge aku minyak tuti sampai 8 hinggit ....dia ingat aku ni ambik banyak sangat untung bawak orang mancing ni.......walhal bersih kengkadang tu tak sampai pun 5 ketul.......
belah malam pun payah....diboya hitam ade la khalid naik ghemang seko....beralih ke sangkar sungai5 langsung tak menggigit.....kemudian beralih ke sangkar labu lemak....barulah ade naik seko merah beso tapak tangan......air begitu perlahan berbeza di sangkar sg 5 yang deras.....bila nak subuh kami berpindah ke sangkar hujung dan sangkar no2 baru lah ade seko merah dan seko tetanda menggigit umpan....aku ?.....langsung tak dapat ikan....walhal baru beli joran baru sebab minggu lepas patah.......
moral of the story aku rasa dah lama tak jumpa mak aku.....restu ayah ibu penting untuk cari rezeki ni........walau apa juga alasan kene cari masa jugak nak jengok mak bapak kita......dah jadi tanggungjawab sebagai anak kenelah buat............

Sunday, April 18, 2010

trip terdesak

gila...dalam dok siap2kan soklan ptk...sempat jugak aku bawak orang gi trip mancing ke p ketam......ikut ati maleh nak ambil.....tapi memandangkan ongkos aku mula nak kering hujung bulan....sambau je ler...he he komdian create ler apa jugak alasan dalam hati nak bagi sedap bila berdepan dengan panel pemurnian nanti.....soklan tingal skit je lagi nak siap.....atau nak touch up susunan.....bal bla bal....punya la banyak alasan nak menyenangkan hati...ha ha

trip kali kali ni aku pangil trip gila sebab......semuanya macam orang gila.....dengan air pasang besar......0.7m hingga 4.8m .....ditambah dengan rafe hanya bagi enjin 15 kuda yang layak dianggap 5 kuda saja larinya...aku rasa dia dah edjust speed pada enjin......

dengan gerutan ganas dari ikan di sg lima .....sampai putus dikerja kan......

ok sambung buat balik kerja ptk aku ni...ha ha ha

Monday, April 12, 2010

mimpi ngaji pondok


semalam den mimpi lagi plak........berada di majlis mengaji di sebuah sekolah pondok.......masa tu cfu den sibuk memperbetulkan dan menegur bab adab dan akhlak.......dalam ramai2 jemaah tu ramai yg den tak kenal.......semuanya muka baru......tapi dalam hati dapat meneka mereka ni semua pelajar lama disekolah ni.........den ni ikut jer ler.....almaklum pesentren orang.......orang baru plak tu.......
dalam mengaji2 tu ade sorang kenalan mengajak den kerumah cfu untuk berbincang mengenai pelajaran hakikat dengan lebih lanjut.....den dibawa kesebuah rumah besar yang indah macam banglow.......disitu den berjumpa dengan cfu siap dengan jubah serta serban putihnya.......wal hal den kenal dia adalah seorang yang garang dan tegas didalam gelanggang silat........tetapi dialam mimpi ni den lihat dia seorang yg amat warak dan zuhud.......den pun mula lah mendengar pengajaran beliau dan tahu2 den terjaga......
esoknya den sms cfu....cerita apa yg den mimpi....he he cfu bagitau......tu la banyak sangat berangan........amalan tak de....cerita lebih....adus malu den.......sekurang2nya mimpi tu dah hantar mesej yang den ni banyak buang masa agaknya....dan semakin terlajak dari track asal.......

Sunday, April 11, 2010

trip duri

lubuk padang pancing aku...he he

http://maps.google.com.my/maps?hl=en&ie=UTF8&ll=3.01607,101.274805&spn=0.019542,0.043774&t=h&z=15

dalam sibuk2 aku minggu ni sempat jugak amik tempahan bawak customer pi p ketam......mula2 ingat maleh ler nak amik......disebabkan aku ni tention melayan soalan ptk ni.......mula la nak carik cara nak lepaskan tekanan....sib baik aku nak pi mancing....buatnya nak pegi dangdut atau adjust awek lagi naya........dari buat mende bukan2 baik aku bawak orang pi mancing.........ade gak masyuk skit ....kurang2 lepas ler buat duit minyak moto aku nanti....he he

sebelum tu aku dah bagitau kat customer ........kalau boleh jangan ler turun malam.....dia bersungguh2 nak jugak turun mlm disebabkan dia ni peniaga ....siang meniaga ....mlm baru ler buat aktiviti riadah ni...he he

mlm sebelumnya hujan turun lebat sungguh......sampai banjir kawasan bawah ....area BBK dan jalan menuju ke rawang.......nak pegi nsk pun tak dapat untuk beli umpan.

lebih kurang pkl 10 mlm aku sampai di jeti......dlm setengah jam sham (customer) pun sampai dgn kengkawannya.....aku cakap ler bot ni tak de lampu.....so mintak maap bebanyak ler......dia pun membebel ler almaklum org mniaga ni kengkadang cerewet.......bila dengo rungutan dia aku pun terpaksa hati2.....orng cam ni kene layan baik2...sebab dia sorang yg lain akan ikut mood yg sama....so kene hati2 lah...

sampai di lubuk boya hitam .....lubuk starcruis.....lubuk lalaun bot....ikan payah nak menjamah umpan....aku pun sentuh ler air sebab nak rasa suhu......em sejuk...sebab ler ikan payah nak mematuk.......aku mula la risau......customer dah ler cerewet......ikan pun cerewet jugak......adus camana ni......nak rapat sangat dengan sangkar nanti bot peronda marah.....

lepas pusing2 sangkar 4 sg lima ......aku parking dekat lubuk tengah2 diantara sangkar 3......biasanya kaw ni banyak duri......jam dah tunjuk pkl 3 pagi......ikut perkiraan aku ikan akan makan awal subuh lebih kurang pkl 5-6 pagi.......

entah macamana ikan mula nak makan.......mayong sebesar lengan dan peha mengamuk.....aku rasa balik air....ha dah start panas......agaknya air pasang membawa air dari luar selat masuk kedalam........kami berpesta mayong kali ni.......tak menang tangan......pancing aku yg dicacak dua....kengkadang melengkung bersama2......bunyi drag berdesing dah macam bunyi enjin hang dirll aku........customer yg tadinya suram dah naik seram.....riang gembira......aku rasa depa tak pernah berpesta macam ni......lantak ler korang janji happy.......kegembiraan kengkadang tu ada nilai yg perlu dibayar fikir aku......almaklum aku cas rm 100 sorang......tu kalu pegi pasar....kurang2 kene bawak balik 13 kilo .......tapi mana nak sama menarik ikan tak putus2 dengan bayau duit beli kat pasar....he he

pagi aku balik dengan senang hati......alhamdulillah......rezeki aku n customer murah kali ni walaupun air tak berapa baik........

Tuesday, April 6, 2010

sibuk giler

maap ler den skarang ni tengah sibuk nak siapkan soalan ptk...he he.....jangan tanya untuk kementrian mana sebab kalu calon tau mampui den kene dakwa ooo.....kalau rasa soklan tu susah jangan salahkan den...ha ha

Sunday, March 28, 2010

trip pancingan terbaik

trip sabtu lepas aku anggap adalah trip terbaik setakat ini sepanjang menjadi tekong sambilan apataknya aku berpesta ikan merah seberat 1 - 2 kilo seekor dgn 3 henjutan kasar.....manakala customer aku pulak kali ni berpesta duri sebesar peha yg layak dipanggil mayong atau jahan sebesar 2-3 kilo seekor.......keseluruhan tangkapan......12 ekor ikan duri atau mayong.....3 ekor merah.....1 ekor tetanda....dan berbelas ekor bebulus serta gelama .....

kalau nak diikutkan air kali ni agak besar 11 hb rabiulakhir.....air agak deras dan arus laju....ditambah dengan hujan lebat mlmnya.....apa lagi airnya keruh dengan jumlah besar hujan dari darat yg mempayaukan air di area selat kelang.....
tetapi rezeki bukan dari faktor alam tetapi ditangan Allah.....buatlah perkiraan sebijak mana mungkin tetapi kalau dah rezeki tak kemana.......kita sebagai makhluk hanya boleh berusaha......salah satu faktor kemungkinan ada pesan dari sahabat untuk membaca ayat pembukaan dan membanyakkan selawat ke atas nabi.......dan hasilnya memang cukup memberangsangkan......alhamdulillah......syukur

Wednesday, March 24, 2010

sambung lagi thailand kemboja pt6

layan dulu gambar2 ni............
pemandangan sekitar angkor thom
kolam yg terdapat di dalam angkor thom
laluan yg dikelilingi oleh bayon (tasik buatan) menuju ke angkor thom
tiket masuk 20 usd seorang untuk sehari!!!!


Monday, March 22, 2010

ziarah tabligh

semalam lepas balik dari keje den dikejutkan dengan panggilan anak den.......abah kawan abah carik....katanya dengan lantang.......adus sapa plak carik petang2 ni baru je balik keje getus den.....intai2 dari celah tingkap tak nampak plak sesapa.....biasa kalau kengkawan atau jiran tetangga dah tunjuk muka kat luar pagar......atau kalau peniaga2 dan penjaja akan standby dengan muka manis komersial......den pun capai baju keje tadi n sarung semula......

bila sampai di pagar dah nampak 3 orang berjubah siap dengan lebai ketayap lagi.....masyaalah baru je siang tadi den dok pikir2 pasal tabligh ni.......den tengah pikir cara depa...aktiviti.....cara pakaian .....bukan cari fakta2 negetif tetapi melihat dari perspektif positif aktiviti depa ni.....almaklum den ni kekadang rasa terlalu selesa.....balik rumah tengok tv.....makan malam....layan internet...tido pakai aircond.....bila terasa diri ni selesa sangat mula la nak carik aktiviti mencabar skit......macam tido masjid ke dengan bertemankan nyayian nyamuk sampai subuh atau tidur dihutan bertemankan kesejukan dan keseraman hantu serta ancaman binatang buas atau setidak2nya tidur ditengah laut bertemankan hujan ribut sambil kononnya masa tu lah perasan Allah tu dekat sangat...he he

hum panjang betul umur depa ni pikir den.....siang tadi dok pikir2 petang ni dah sampai......Allah nak ingatkan den kot........nasihat depa cam biasalah.....den dah biasa dengo dulu sebab masa remaja den pernah joint geng2 ni.......tak le lama 2-3 tahun je ....itu pun paling lama keluar takat 3 hari.......pada ingatan den dalam masa keluar dululah yg den dapat hapal bebrapa doa aktiviti harian......yg sekarang ni dapat ler sambung [pada anak2.........den cuba menyedapkan hati depa dengan akan pergi selepas magrib nanti........

lepas maghrib den sibuk plak ajar anak2 blajo n ulangkaji pelajaran hingga lah pkl 10 mlm......lepas abih tu den rasa serba salah plak....hati dah jadi tak tenteram.....den capai seluar n baju melayu terus menuju ke surau........dari jauh den tengok depa dah siap kemas2 baju untuk balik.....lega .....bisik den dalam hati......kalau depa ada lagi mlm ni mau lama den kene duduk dengar ceramah depa nanti......ceramah tabligh ni bukan boleh dibantah2.....berbeza dengan pengajian agama bab hakikat dan makrifat (entah ia ke tidak pengajian hakikat n makrifat)...den ni plak bukan boleh belajau secara 1 hala...tak kene gaya mula la nak tanya......kalau orang tu tak bleh jawab siap ler......mula la keluar soalan berantai atau beruntun......he he

den pun bersalam dengan jemaah tadi yg bersiap untuk balik......pendapat den sekurang2nya den cuba juga berjumpa dgn mereka seperti yg dijanjikan........walau pun terlajak hingga lewat pkl 10 mlm.......memang pada pandangan mata zahir den ni nampak ketua karkun depa ni mukanya jernih........susah nak jumpa muka cam tu kat surau den ni....insyaalah kalau ada masa den akan jumpa juga dengan depa satu hari nanti........

Sunday, March 21, 2010

anai-anai

semalam 2 hari aku bersilat n berperang dengan anai2........habis stor simpanan barang2 tukang aku dikerjakan oleh serangga ni.......dahsyat betul...bukan takat kayu je dia kunyah.......dengan plastik......wayar......getah pun dia bedal.......hebat betul........kene plak dah 2 tahun aku tak kemas stor tu....apa lagi membesarkan empayar jajahan takluk ler makhluk tu.......kalau upah uncle seekers pun dia tak brani masuk punyer ler.......stor aku tu dah ler gelap.....udara tak de......tingkap tak de....hanya satu pintu je dan laluan sempit hampir ke bawah permukaan tanah.......kalau orang dulu dah boleh buat tempat suluk dah ni.......

nak tak nak terpaksa ler aku munuh serangga tak bersalah ni......ye ler dia bukan ada akal......kalu ada nak je aku bawak naik court dakwa depa apasal kunyah barang2 aku.......bukan takat barang2 je habis wayering rumah aku dia gigit.......dah tak de wayer earth......kalau ada short mau kantoi...sebab aku dah buang wayer pembumian untuk elat trip......

geram punyer pasal terpaksa ler aku sembur dengan 2 tin ridset .......yg heran ada yg tak mati......dahsyat sungguh.......depa pun dah imune dengan racun tu......anak2 aku pun dah batuk2....malam tu plak aku yg tangkap semput.......yer ler ada dakwaan mengatakan ratu anai2 hidup sampai 500 tahun......kalah putri gunung ledang......sehari bertelur sampai 30,000 ekor.......umak ai.....ini macam puradan 1 tong pun tak cukup....

hasil kajian yg dibuat sebelum ni aku dah taruk dan tanam racun umpan dibeberapa tempat.......tapi tak jalan......aku syak ada beberapa koloni yg duduk rumah sebelah sebab penghuni tak de.......so depa ni dah bermaharaja lela selama beberapa tahun tanpa halangan dan kawalan......yg jadi mangsa aku ler sebab rumah sebelah......
ade jugak sebelum ni aku tanam ikan buntal sebab depa kata ikan tu ade racun arsenik....bukan takan seko .......dekat 5 ekor sekali tanam kat depan rumah pun tak jalan.......takkan depa pun dah imune dengan racun tu.......dahsyat......jadi aku syak anai2 yg masuk kali ni bukan koloni dulu.......koloni dulu mungkin dah pupus hasil umpan ikan buntal tempohari.......yg serang kali ni mungkin koloni berbeza....yer le aku mana reti nak tanya depa ic apa.....dari mana n sapa mak bapak......bab tu tak abih ngaji lagi......

so kalu korang tau cara2 n petua nak hindar makluk ni selain dari racun.....tolong2 ler syare tak kira la cara jampi ke...jurus ke......wafak ke sebab ......dah banyak kali taruk racun tak jalan2........adus.....

Thursday, March 18, 2010

samb thailand kemboja pt6

pemandangan jalanraya ke sieam rieap


ye seperti yg aku khabarkan dahulu yg dimaksudkan masuk perangkap ialah apabila kita tidak tahu bahawa kita sudah berurusan dengan ejen.......perjalanan kami menaiki bas yg kononnya percuma mengakibatkan kami dihantar ke hentian bas persendirian atau milik ejen......mahu tidak mahu kami terpaksa memilih untuk menaiki van dengan kos seorang 20 us dollar atau 140 usd utuk sebuah van......dengan alasan sekiranya kami menaiki teksi kami akan dikenakan sebanyak 4000 bath atau lebih kurang rm400 ringgit bersamaaan 100 usd....jadi kononnya kami sudah jimat 60 usd dengan menaiki van.......apa pilihan yg kami ada waktu itu.....belum lagi diprovokasi dengan kelewatan bas yg sedia ada serta kenyataan dari staf kononnya kami akan menghadapi masaalah sekiranya menggunakan perkhidmatan awam.....

mahu tak mahu van telah dinaiki......lebih kurang jam 12 tengahari kami bergerak ke sieam rieap.....sepanjang perjalanan van yg sepatutnya boleh bergerak laju hanya bergerak sekitar 40 - 50 km/s.....walhal meter menunjukkan paras 90km/s.....maklumat dari org lama mengatakan kemungkinan speedo meter telah dilaras untuk mengaburi mata pelancong kononnya kelajuan pada kadar 90 km/s walhal kelajuan yg diperkirakan hanya 50km/s sahaja.......sepanjang perjalanan tidak ada yg menarik....hanya pemandangan tandus sawah padi waktu musim panas......tidak banyak perubahan pemandangan selepas 13 tahun meninggalkan bumi kemboja. kiri kanan yg penuh sawah ....jalan raya yg lurus.....kiri kanan jalan kadang2 ditemui rumah yg diperbuat dengan atap rumbia......satu pemandangan yg daif dan boleh membuatkan kita insaf beruntungnya dilahirkan dimalaysia.

van berhenti disebuah kedai makan non muslim ...nak tak nak kami kene turun......kami tau yg driver cuba nak pow harga makanan kami......dengan selamba kami lepak2 di tepi kedai dan sembang2 dibawah panas mentari sebelah kolam......dekat 1 jam jugak dok tunggu driver ni mencekik.......dia ingat kita ni bodo agaknya nak makan dikedai tu......tak tik yg sama digunakan oleh bas2 ekspres dimalaysia untuk berhenti dimana2 hentian rehat terutamanya dibelah pantai timur.......pelanggan2 yg membeli belah disitu akan membayar dengan harga yg mahal untuk menampung makan minum driver......

selepas menyambung perjalanan kami tiba di pekan sieam rieap lebih kurang pkl 4 ptg.....van pula mula mencari2 hotel yg dijanjikan dengan ejen ....wal hal kami telah bersungguh2 untuk tidak mahu turun dengan hotel pilihannya......mahu atau tidak kami diturunkan oleh driver disatu rumah yg mempunyai banyak `lemok' (tut-tut) kenderaan seperti beca yg ditarik oleh motorsikal. mereka dengan gaya paksa meminta kami menaiki kenderaan tersebut untuk ke hotel pilihan depa.......mahu atau tidak kami terpaksa akur......sieam rieap plak bukan tempat mainan aku dulu......kalau di phenom penh boleh juga hafal sedikit jalan2nya walaupun dah 13 tahun tak pi.

Wednesday, March 17, 2010

trip ke kelantan

semalam baru balik dari kelantan bawa anak2 jalan2 di kota bharu, pantai sri tujuh, n jeram pasu di p putih.......dah banyak pembangunan di kelantan sekarang ni.....dah ada tesco dan pembinaan yg sedang rancak jambatan baru menuju ke pengkalan kubor.

syukur ......negeri ni boleh jadi model bandar orang melayu yg berkembang maju......ditadbir oleh org melayu dan majority org melayu.....kita tumpang bangga je ler.

menginap di home stay wakaf bharu. tu pon dapat melalui iklam mudah.com

anak2 di kelantan plak makin membesar........anak dara den pon dah berat 50 kilo.....entah esok lusa dah nak kawen.....adoi dah nak jadi wali ler aku ni......he he. kire betul2 tahap wali nanti bila nak bersalam ngan bakal menantu........masa tu tak de sapa bleh larang aku jadi wali......atau tukang nikah......lesen beso oooo.....

Sunday, March 14, 2010

anak buah bertunang


anak buah bertunang........nak mintak pelamin bebagai.......ikut je ler takat mana boleh......adui penat giler......dah macam majlis kenduri kawin je........pikir2 tak leh buat apa......ikut je ler adat orang buat......

Friday, March 12, 2010

thailand kemboja pt6

korang camkan betul bas ni.....inilah jerat atau perangkap mula kepada kami

masuk perangkap......itu aja yg aku nak kongklusi masa pegi siem rieap tempohari........

Thursday, March 11, 2010

minggu sibuk

minggu ni den sibuk btul.......banyak keje nak kene siapkan.......sabtu ni plak ada kenduri tunang anak buah.......kene ler turun padang ........komdian dilantik sebagai ajk minuman......adoi.......alamat tak bleh nak rayau2 ler......kene duduk setempat je.......

Saturday, March 6, 2010

kursus dibukit freaser


baru2 ni den pi kursus di bukit freaser dari 3hb hingga 5 hb marc 2010......kursus pengukuhan pasukan kononnya.......walhal den demam n cirit birit sepanjang kursus.......he he dapat kursus tido je ler......tu yg tak dapat update blog...
perjalanan bermula dari sungai buloh dgn bas adri mindef.....bas punyer le goyang macam inul.....den ni yg jenis mabuk dalam hari....(mini mengandung den yg mengidam....he he jangan tanya mengidam apa....) sampai puncak perut sebu sebab dok tahan muntah sepanjang perjalanan.
tengok makanan baik punyer......sumbat le takat mana boleh masuk walau dah senak dah......abih tengok orang lain berebut makan......kita ni pun tumpang berebut jugak ler......cuaca sejuk selera makin menjadi2....
malamnya lepas present paper.......perut mula buat hal.....mencirit sampai pagi....dekat 5-6 kali......lutut abih goyang dah.....ini macam kalu mini ada 4 pun tak guna......semua jem abih....he he
esoknya pi klinik b freaser.....amik ubat.....tido dalam bilik sepanjang ari.....org semua pi masuk utan .....kita sorang2 tido dalam dorm.......tempat sunyi macam ni memang menyeramkan......almaklum ikut desas-desus tempat ni memang keras.......yer le bangun pagi2 kalau dah sejuk memang ler keras...ha ha
bila turun lepas abih kursus....den muntah plak dalam bas......adus bikin malu sungguh......almaklum badan tak segar lagi.......kengkawan yg lain pun tak de yg brani kutuk.....memasing pun muka dah pucat biru mengawal aura kemuntahan.......masa tu baru perasan ade awek2 yg cuba tunjuk prihatin nak bagi ubat tahan muntah n bagi minyak angin bebagai.......nak tolong picit2 kang takut jadi skandal plak.............perut tengah senak......tekak plak tengah mual.....layanan macam tu dah macam tak de harga........terima kasih je ler.......tak de mood plak nak mintak no telpon ke apa........he he lain ler masa tengah sihat.....siap korang.....ha ha ......

Monday, March 1, 2010

bangsa melayu dan aryan

the promise land



seronok juga bila baca blog ni yg teorinya mengaitkan bangsa melayu dan aryan

salah satu faktanya ialah nama pada satu tempat disempadan thailand - kemboja iaitu aryanprahtehp......dalam bahasa khemer bermaksud tempat bangsa aryan.....lebih kurang gitu ler.......

http://mistisfiles.blogspot.com/2009/03/alter-terahsia-melayu-iii.html

perhatikan juga nama tempat ......malai .................diselatan aryanpratep tu he he

http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=13.628304,102.480125&spn=0.15882,0.467606&t=p&z=12

layan jer ler.......sebelum den sambung auta xpdc kemboja nanti.......mencari malai dibumi kemboja.....ecewah......

lepas tu dengau plak lagu ni........

http://www.4shared.com/file/129040146/6d6e5a3b/Hijab_Kekasih.html?s=1

sayu je...........biasanya lagu ni lebih berbau sufi dan tasauf......geng2 ni kalau layan mau tangkap nangis.........den minat sebab dalam senikatanya ade sebut malai dan lautan jawi.....pandai gak m nasir ni gabungkan hal2 sejarah dan mengenal diri.......layannn.................

Saturday, February 27, 2010

masaalah gengster & peras ugut


waktu ni den baru balik dari menyelesaikan masaalah peras ugut yg melibatkan saudara belah isteri.......ikutkan hati maleh nak masuk campur hal2 gengster ni.....tapi bila yang kene pada saudara yg lurus dan tak tau apa timbul kasihan apatah lagi melibatkan keselamatan anak bini yg turut terancam........sambung balik nanti....
cerita dia begini.......
petang jumaat tu den ajak isteri untuk berziarah abangnya di ukay perdana......sebelah bukit antarabangsa yg pernah roboh dulu.......bila lepak2 tu den tanya la dengan abg ipar yg pernah marah kat den sebab bawak lari adik dia (he he masa tengah gila dulu)....dia pun senyap je....den tau sangat abg ipar den ni jenis lurus....tak banyak cakap kecuali yg penting2.....dan sekarang ni ada masaalah dalam perniagaan........takat makan bubur satu keluarga dah biasa dengo......pada den org macam ni kene selalu tengok........bukan ler kita ni jenis banyak duit nak bantu sangat......sekurang2nya kalau kita ziarah dah bantu dari segi emosional......
tiba2 dia cuit den ajak pi minum kat luar.......apahal plak den don pikir2 ler dalm hati....kalau dia nak pinjam duit mintak maap....den ni bukan jenis simpan duit......kalau ada cukup2 untuk perbelanjaan keluarga je......bila sampai dikedai mamak dia pun ceritalah masaalahnya.....baru2 ni dia kene belasah den indon2 yg kerja dibawahnya.......abih tergeliat badan dan luka sana sini atas sebab tak bayar gaji pekerja......indon2 ni bukan tau undang2.....kalau tak bayar gaji alamat kene blasah ler......itu pun nasib baik tak dibunuhnya.....almaklum pekerjanya ramai indon kaum flores dan madura.......
den yg dengo ni jadi menyirap darah........sebelum ni ada gak dengo2 dari mini yg abg dia ada masaalah dgn pekerja tapi tak ler sampai kene blasah.......den pun maleh nak campur urusan peribadi bisnes org.....macam urusan hal rumah tangga orang jugak......hari ini gadoh.....esok lusa peluk2....cukup tahun dapat anak he he.....tu yg maleh masuk campur tu.....
dia pun bagitau baru2 ni dia kene ugut dengan samseng yg diupah oleh bisnes patner.......dia diarahkan oleh geng2 tu untuk bayar hutang syarikat sebanyak 60,000 hinggit yg didakwa digunakan utk peribadi.......tempoh yg diberi selama 1 minggu.....kalau tidak kereta akan dirampas.......rumah akan disimbah cat dan keluarga akan diganggu....pilihan yg kedua kalau nak selamat jugak dia diarahkan jangan ada dalam malaysia........adoi serta merta den menyirap lagi darah......tiba2 telinga jadi panas......kepala yg sebelum ni ok jadi berserabut........
den pun cuba tenangkan pada dia.......ye lah org dalam masaalah kita kena bagi support psikology dulu.......bagi duit sekepuk belum tentu selesai masaalah.......den pun nasihat kalau dah jadi kes2 ugut camni kene buat report polis dulu......kita ni ada undang2......org yg pakai gengster2 ni fikiran macam budak2.....zaman takde undang2 bleh ler buat atau zaman siapa yg ada kuasa magik.........zaman sekarang siapa yg tahu undang2 dia berkuasa.......
mlm tu jugak den cuba kontek kawan2 yg ada link dengan geng2 3 line atau sewaktu dengannya.....dari geng2 cikgu fazli @ li pulau dari kuntau tekpi......geng rosli non @ li tomoi bekas student........sarjan zali @ zali ceng geng 30.......abng meor dari silat sendeng.....dan segala member2 berkaitan pertubuhan melayu ni.......den bukan nak cari gaduh atau kumpul orang.......pada den bila dah jadi perkara macam ni jalan penyelesaiannya dengan mengetahui upline atau penaung @ abang @ kekanda atau ayahanda dari pihak yg membuat ugutan.......bila dah tau kepala.......anak buah tak kata apa2......biasanya yg buat hal budak2 bawah atau yg baru naik (baiah) org lama ni cool je......
banyak maklum balas yg den terima supaya perkara ni diselesaikan dibalai polis je.......den pun akur......mlm tu jugak den bawak famili dia tidur dirumah den untuk mengelak dari apa2 kejadian tak dingini.......paginya pulak den teman dan hantar keluarga abg ipar ni ke majlis kenduri dibangi........den ni pun bukan boleh harap sangat......hari tu plak badan dah rasa tak sihat......almaklum sebelum tu tidur tak cukup......keje banyak exersize tak de......(badan dah tua he he) org dulu pesan kalau badan lemah jangan keluar rumah.....apa2 masaalah payah nak elak.........tapi bila terjadi hal2 yg bersangkutan dengan org terinaya ni den cuba gagahkan juga.........sambil ambil petua melangkah den keluar juga rumah atas niat nak tolong org.....harapan den muga dipermudahkan Allah dan ada bantuan kalau terjadi apa2 hal......
sampai rumah kenduri keluarga biras dibangi entahmacamana ternampak student den didalam pagar.....he he den tersenyum.....rasa masa tu dunia ni kecil betul.......Allah kalau nak bagi bantuan tu semua perkara yg terjadi macam kebetulan.......masa tengah minum2 tu den ceritakan masaalah den pada student ni.......yg kelakarnya student den ni baru lepas gunting rambut ala komando......dia ni bakal pesara tudm.....orngnya begitu sopan dan tenang tapi bila gunting rambut pendek nampak brutal sangat.......sekali tengok orang dah tahu cara penampilan kalau tak anggota tentera mesti anggota polis........bila dia dengar je terus dia setuju untuk ikut den ke tempat bakal kejadian (tempat pertemuaan)
sebelum ke tempat pertemuan den bawa dulu abg ipar ni ke balai polis ukay untuk buat report.......sebelumnya den dah suruh dia buat kira2 n statement segala perbelanjaan kos yg telah habis digunakan untuk dibentang petang nanti........kemudian lebih kurang pukul 6 ptg abg ipar ajak jumpa pulak kawannya di sebuah kedai mamak ditaman yg sama......sedang dok tunggu2 tu den nampak kenalannya sampai dimeja kami.......belum apa2 den dah terasa satu aura ........panas semacam je.....seorang lelaki bertubuh tinggi dan agak tegap bersalam dengan den dengan penuh cincin dijari........jari den pun banyak gak cincin......almaklum bila berurusan dengan hal2 macam ni den pakai ler cincin yg kononnya power2......dari segi psikology kalau org tengok mesti le pikir kita ni kononnya ada something he he.......bila tengok jari kawan tu lagi banyak cincin den pun tergelak dalam hati.......makna lagi dasat dia main psikologi he he.......
dalam sembang2 tu dia bukak la cerita dia ni full time jadi money collector @ pemunggut hutang.......pada pemahaman den kerja lebih kurang cam along jugak ler.......tapi memandangkan dia ni kenalan abg ipar, den rasa selesa lah berbual dengannya kerana kami dari pihak yg sama........den dok tilik2 mamat ni bukan sebarang orang.....banyak ilmu dunia yg dia pakai sampai terasa bahang sampai ke telinga bila dekat.......banyak sangat khadam dan ilmu penggerun jadi pakaian ..........almaklum keje sebagai pemungut duit kene la pakai ilmu penunduk, penggerun dan sewaktu dengannya serta terpaksa join segala geng2 berkaitan pertubuhan atau kongsi2 fat choi.......he he.......
pertemuan yg sepatutnya berlangsung pukul 7 terpaksa ditunda sampai pkl 10 mlm atas sebab yg tak dapat dielakkan ......den fikir ini mainan spikologi mamat tu bagi kami goyang .......lantak ler........den pun ajak student den kerumah abg ipar untuk solat magrib dulu.......nak layan karenah budak2 ni takkan tinggalkan perkara wajib......kalau kita nak tuang jangan libatkan org lain......itu pendapat den. lepas magrib dalam dok sembang2 tu kami dapat call untuk ketempat pertemuan dikedai mamak tadi........sebelum keluar den check balik (bertanya) bagi memastikan langkah tak sumbang.........dari segi psikologynya ilmu2 melayu ni lebih kepada memantapkkan keyakinan dan bertenang .....bukan ler kebal bebal atau hebat........tetapi mengingatkan diri agar bertenang dan yakin...
sampai diwarung den tengok dah ada 3 orang menunggu......2 orang bisnes patner dan 1 boncer yg pernah mengugutnya minggu lepas.......kami duduk satu meja panjang......pada den suasana waktu tu tak sesuai sebab masa tu kedai menayangkan perlawanan bola sepak siaran langsung kelab piala inggeris....penuh dengan sorak sorai peminat bola......jadi tak dapat dengar perbincangan depa walaupun duduk satu meja.......
dalam duduk2 tu konon2 den pun menilik le muka sorang2 pihak menggugut.....keluar le gambaran2 ikut imaginasi kita ni.....muka yg pertama keluar gambaran sikap jalan burung gagak.....org dulu pesan kalau nak berkawan cara org jalan burung gagak ni kene hati2......memang jenis makan kawan........sorang lagi den tengok jenis tak tahu apa....atau org jenis muidah diprovokasi........main ikut je...........yg sorang lagi mamat boncer baru naik tocang.....umur dalam tengah 30an............pada den ini semua prasangka atau mainan akal......kalau ikut org2 tertentu.....ini dah masuk kebolehan scan atau kelebihan.......ah layan jer ler.....
dalam dok scan2 tu entah macamana tiba2 timbul rasa marah yg amat sangat......badan den ni jadi gigil menahan marah bila tengok mamat boncer ni........dari tubuh dia yg besat tegap ni den nampak makin kecik....kecik.....ikutkan hati nak je den tutuh kat situ jugak.......sedap je nak ugut2 orang tanpa usul periksa........den tengok muka mamat tu lansung tak pandang pada den....mata dia liar pandang kiri kanan........gambaran naga......ular.....dan harimau terpancar dari mukanya....den rasa dia ni memang ada belajo senibela diri tapi bukan dari cabang ilmu org melayu........kelebihan den tengok ada pada kami sebab kami berlima dia plak mai bertiga....dari segi matematik dan psikology dia dah kalah dari segi bilangan.......den tak suka ambil peluang nak bersuara sebab takut memanaskan lagi keadaan......
kenalan abg ipar yg juga org dalam (geng 30) panggil mamat bouncer untuk diskus di meja lain.........den maleh nak ikut sebab den ni kalau dah marah tak suka bercakap........kalau dah bercakap takut keluar mende2 tak elok........baik den diam dan cuba bertenang.......dalam dok tengok screen tv perlawanan bola mlm tu (bukan tengok tapi tahan kemarahan) den dapat signal untuk baca ayat kursi......den pun baca ayat tu dan cuba hayati......katanya ayat ni bagus kalau kita dalam kemarahan.......bila abih baca....serta-merta den rasa tenang balik dan boleh kawal diri.......
dekat 1 jam gak depa bincang2........hasilnya kami bersurai dengan aman.......keputusan abg ipar den tak bersalah........malah dia dah pakai duit dia sendiri lebih 10 ribu untuk cuba settlekan projek tu........syare patner pun termanggu2 kerana cepat sangat buat keputusan melulu upah gengster.......gengster tu pulak malu alah sebab dengar cerita satu pihak......dan mlm tu jugak den dapat tahu dari kenalan sebelah yg bauncer tu bukan org dalam tapi geng 29 yg cuba menyamar dari geng 30.....lepas disiasat dan diselidiki dia mengaku bersalah dan bayor bil minum kami semua.......
kami balik malm tu dekat jam 1 pagi gak selepas jemput keluarganya dibangi.....dalam kereta den termenung........rupa2 selama ni yg banyak buat hal kes2 kecoh, gadoh, peras ugut adalah rata2 bukan dari geng 3 line atau pekida.......tetapi adalah dari orang luar yg menyamar dan menggunakan nama pekida untk tujuan tak baik......den pun pikir adakah ini muslihat bangsa lain untuk memusnakan pertubuhan ini dengan menanamkan perasaan benci dari org melayu sendiri.........dan den pun dapat satu ilmu serta iktibar.....jangan terburu2 ambil tindakan sebab kita tak tahu siapa yg bersalah atau terinaya.......kawal kemarahan sebaik mungkin sebab bila kita bertindak dalam kemarahan takut menyusutkan lagi keadaan dan masaalah.........apa2 pun den lega sebab semuanya selesai dengan aman dan selamat.....terima kasih pada kenkawan yg terlibat dan memberi bantuan pada masa tu ............terima kasih dan alhamdulillah

Thursday, February 25, 2010

Terbatalnya agama kristien

Entahmacamana den dapat ilham dan teori mengenai terbatalnya agama kristien.

Pertama :

Simbol agama Kristian sindiri berlambang salib +. Kalau dalam simbol matemetik + bermakna tambah, add, penambahan, add value, value added, tambah nilai, nilai tambah dan segala maksud yg merujuk kepada sesuatu yg telah ditokok tambah. Terbatalnya agama ini kerana tauhid sebenar telah ditokok tambah menjadikannya kesucian dan kemurniannya telah tercemar.

Kedua:

Lihat pada simbol + (salib) tadi yang den dapat simpulkan yang ia bermula sebegini :

Kalau ditafsirkan bahawa asal ia bermula kepada huruf alif atau 1 atau merujuk kepada esa.

I

Kemudian ditambah kepada simbol ini iaitu simbol tolak atau minus merujuk kepada ia sudah tertolak kerana telah ditambah:

-

Maka penghujungnya simbol tersebut menjadi lambang salib @ campur @ add yg telah diimani oleh semua penganut agama ini.

+

Sesuatu yg asalnya benar tertolak kerana telah ditokok tambah.

selawat

video

layan lagu raihan cahaya selawat plak malam2 ni........memang feeeel......

Wednesday, February 24, 2010

majlis maulud nabi

gambar hiasan je....

kat tempat keje tadi ada majlis maulud nabi.....2 hari berturut kami kena majlis maulud nabi bermula semalam dengan majlis yg dianjurkan oleh sekolah aku.....makan nasik beryani......tengah baik santap tu terasa lak diri aku ni dah lama tak pi surau......napa la aku ni nak melantak baru sampai......sib baik tak melantak kat kantin kalu tidak payah le kaki aku ni nak sampai kat sini.........kesian ngan aku he he
aku cam biasa la dalam nak kumpul2 tu konon2 cuba la buat joke n sindir atau perli cara lawak......modal dia biasa la.....eh ceramah ni ada permit dari jais tak?........apasal korang tak berebut saf depan nanti pahala kurang?........kejap lagi kene berarak ke? nik ajis kata berarak ni tak de pekdah.........attandent dah amik ke belum, takut malaikat lupa catat plak nanti dan begitu banyak seloroh dan kata2 negatif dari mulut aku ni .....almaklum majlis macam ni dihadiri oleh bos2 beso.........dianjurkan pulak oleh kaki2 kipas n bodek yg terlampau.......so kita orang yg hadir ni biasanya hadir disebabkan rela dalam paksa.....
majlis berlangsung macam biasa ....kata2 aluan dan pujian pada dif2 vip dan jemputan......masa tu aku dok pikir majlis ugama macam ni pun ada ruang untuk bodek membodek adus......kemudian dipersilakan tetamu yg kebanyaakannya kariah dari majlis subang jaya untuk membaca selawat dan salam kepada junjungan nabi.......kitab kecik dibagi sorang satu untuk ikut.......masa tu aku teringat ler lawak komedi mr bean masa dia semayang kat gereja......masa ikut baca selawat tu mula la ikut ayat awal dengan akhir....almaklum selawat dia tu ganjil sangat tak pernah jumpa.....aku kira2 kemungkinan depa ni adalah geng2 tarikat dari satu jemaah yg dianggotai oleh penganjur......ok lah tu layan lagi........jemaah ni plak baca cepat sungguh.......mana yg baca jawi merangkak makin tertinggal ler........
then........komdian......sampai pada satu2 ayat selawat tu.....aku memang tak paham.....tiba2 datang perasaan hiba.......hiba sesangat......badan dah seram sejuk......peluh dinggin mula terasa.....rasa sebak yg datang secara tiba2.....eh kenapa ni......kata aku .......ayat2 solawat yg depa baca ni bukan ler aku paham tapi sampai pada lubuk hati yg paling dalam.....hati begitu tersentuh.....seolah2 kemunculan nabi benar2 ujud dan ada pada majlis tu......perasaan rindu.....asyik.....seolah2 anak yg sudah terpisah dengan ibunya sekian lama.......air mata mengalir tak dapat ditanggung lagi........aku cuba la kontrol....almaklum tadi bukan main kutuk2 majlis ....la ni takkan nak tangkap nangis plak ....nampak dek member sebelah tak habis setahun kene kutuk nanti.......
lepas selawat ada plak ceramah.......pada mulanya aku pun pikir negatif gak almaklum pantang tengok orang pakai jubah2 ni.......mulanya ceramahnya nada mendatar......tapi bila dah masuk gear ....baru suara dia tinggi skit......aku ni bukan ler orang yg suka ceramah jenis jerit2 atau maki2 ni tapi bila penceramah tu dah bercakap tanpa teks dan tidak berlakon atau menarik perhatian pendengar tetapi hanya menyatakan kebenaran serta kenyataan ...mata aku mula terbeliak dan tertarik........antara content menekannkan majlis sambutan maulidur rasul yg sekarang ini dihalang sendiri oleh orang yg mengaku berugama islam.......malah org2 ini juga yg mengaku ulama mengatakan sambutan ini sebagai bidaah dan sebagainya......
so aku pun akur......apa jugak majlis....apa jugak keadaan.......apa jugak anjuran....jangan dilihat pada siapa yg anjur.......tetapi siapa disebalik penganjur yg menganjur......he he ............ada yg dapat manis masa makan ubat dan ada yg dapat pahit masa makan madu..... rupanya rezeki masing2......masing2 punya bahagian dan terpulang ler pada niat masing2....